26.05.2020

Сдружение „Приятели на валдорфската педагогика“

спвпСкъпи читателю, благодарим ти, че отделяш време, за да научиш повече и за валдорфските инициативи в България! Ето накратко историята на сдружение „Приятели на валдорфската педагогика (СПВП), което разбира се, носи и своя предистория.

Може би е учудващо, но първите усилия, насочени към създаване на валдорфска общност и училище у нас, датират още от времето на драстичните политически, икономически, социални и културни промени в България в края на 80те. Годината е 1990. Фондация „Бъдно“ е основана от Пламен Бараков и Невена Благоева. Десет години те подготвят почвата за основаването на валдорфско училище в София. За съжаление проектът не е осъществен.

През 1998 г. фондация „Деца на бъдещето“ с председател д-р Калина Костова работи за създаването на валдорфска детска градина. В София тече подготовка по откриването ѝ с главен учител Иглика Ангелова от Стара Загора, която е учила в Одеса. Но и тази инициатива не потръгва.

През 2000 г. с подкрепата на Гьоте институт се провежда голяма и успешна международна конференция по валдорфска педагогика.

В София започва подготовка за основаването на сдружение в обществена полза, чиито главни цели са разпространяване на педагогическото изкуство, създадено от Рудолф Щайнер – беседи, превод на литература, изготвяне на информационни материали, подготовка на учители и организиране на семинари, подкрепа на игрови групи и занимални, работа с родители и създаване на валдорфски институции. Сдружението е учредено през 2002г.; наречено е „Приятели на валдорфската педагогика“. Основни носители на неговата дейност стават Светла Бисерова, Невена Благоева ( от фондация „Бъдно“) и Величка Йорданова. Както и в други инициативи, те работят години наред безкористно и безвъзмездно за постигането на каузата. В свое интервю Величка казва, че благодарение на приятелството и безрезервното доверие помежду им, те устояват на трудностите и се сплотяват в „неразривно цяло“, където „Светла олицетворяваше ясната мисъл, Невена беше всепрощаващата любяща душа, а аз се превърнах в действената воля на инициативата“.спвп

През 2003 г. управителният съвет на сдружението кани Нана Гьобел и Михаел Цех – председатели на двете най-големи организации, подкрепящи валдорфски инициативи по цял свят – Freunde der Erziehungskunst R. Steiners e. V.(Приятели на педагогическото изкуство на Рудолф Щайнер) и IAO (Асоциация за валдорфска педагогика за страни от Средна и Източна Европа и за други източни страни). На срещата присъства и Мехтелд Каман от холандската фондация „Хелиас“. С тяхна подкрепа се организират шест уводни семинара в София и Ст. Загора.Участие вземат над 150 човека, 50 от тях проявяват желание за системно обучение. Така през 2004 г. „Приятели на валдорфската педагогика“ създава първия тригодишен семинар за учители в детска градина и за педагози от I до VIII клас. През 2005 г. Сдружението организира двумесечна лятна занималня, където обучаващи се учители могат да работят по валдорфските методи с близо 70 деца. Проектът се осъществява с подкрепата на Холандското посолство у нас. Отзивите на родителите са изключително положителни и проектът продължава около година и половина под формата на съботно-неделни игрови групи и занимания с родители. Междувременно се изготвя и програма за работа в бъдещата валдорфска градина. През лятото на 2007 г. тригодишния семинар завършват 25 човека. През есента Сдружението създава първата лицензирана валдорфска детска градина в България – „Златно зрънце“. Голяма част от обзавеждането на градината е предоставено от фондация „Деца на Бъдещето“. Първи учителки са – Миросвала Вахрам, Гергана Димитрова, Анриета Далова, Теофана Манева (която завършва валдорфска педагогика в Мадрид). Те изготвят програмата. Градината стартира с 3 деца. През 2009 г. капацитетът ѝ е запълнен и се премества в нова сграда. През 2011 г. предоставя едно от помещенията си на създаденото от родители първо училище в България, което работи с валдорфски методи – „Проф. Николай Райнов“. По- късно двете институции заедно се преместват в кв. Лозенец. През 2013 г. всяка от тях поема по свой път.

От 2008 г. Сдружението организира ежегодни надграждащи семинари за учители с подкрепата на Международната асоциация на валдорфските детски градини (IASWECE). Главен ментор е Шейда Айсъл от Германия.

спвпОт 2003 до 2016 г. Величка Йорданова е организатор на близо 60 семинара и ателиета в София, превежда литература, пише статии за наши и чужди издания, търси финансиране и гради доверие между нашата инициатива и международните организации. Тя самата изнася лекции и подкрепя други хора, поели по пътя на валдорфската педагогика.

Сдружението и ДГ „Златно зрънце“ минават през трудни изпитания, но продължават дейността си и днес благодарение на помощта на много хора, един от които е Рая Каназирева.

През лятото на 2016 г. с помощта на Аглика Хучала от СПВП и Весела Еленкова от училище „Проф. Николай Райнов“ се организира следващ тригодишен семинар, който трябва да приключи през лятото на 2020 г.

Сдружението е член на международните организации Freunde der Erziehungskunst R. Steiners e. V. и IAO.

Можете да ни откриете във Фейсбук на страница „Приятели на валдорфската педагогика”, а можете да ни пишете и на e-mail адрес: waldorf.bg@gmail.com

За да се свържете с екипа на детска градина „Златно зрънце,” посетете сайта ни: https://www.zlatno-zrantse.bg/