19.10.2019

Принципи на валдорфската педагогика у дома

Домът е идеалното място за утвърждаване на принципите на педагогическата система, която родителите са избрали за своите деца.

Независимо дали децата ви са ученици във валдорфско училище, детска градина или посещават занимания на валдорфската общност там където живеете, ще е чудесно ако успеете да синхронизирате домашния си живот с идеите на валдорфската педагогика.

Много семейства оценяват топлата и красива среда във валдорфските учебни заведения и искат да я пренесат у дома си, но създаването на дом пропит с валдорфски дух  е много повече от красиво боядисани стени и панери с естествени материали.

Създаването на валдорфски дом се свежда до три основни идеи – ритъм, връзка и въображение. Нека да разгледаме по-отблизо тези идеи и да видим как можем да ги оживим у дома.

 

Ритъм

Ритъмът у дома осигурява стабилност и предсказуемост за вашето семейство. Децата могат да бъдат доста тревожни, когато дните им са нередовни и непредвидими.

Въвеждането на ритъма е свързано с необходимостта от създаване на спокойна, позната и свързана с очакване обстановка за децата.

Маса на сезоните

Можете да започнете като планирате дейностите, които правите всеки ден да се случват по едно и също време и един и същ начин: напр. ставане от сън, хранене, игра, къпане, лягане и т.н., и да ги включите в останалата част от деня ви чрез предхождащи ги ритуали. Така те ще станат част от естествената ви рутина.

Сезонно можете да подреждате маса на сезоните в детската стая или да пеете заедно сезонни песни, които да ви помогнат да проследите случващото се в природата и да подкрепят детето да преживее пълноценно годишния кръговрат на празниците.

 

Връзка

Следващият важен аспект от създаването на валдорфски дом е връзката. Разбира се, има толкова много различни видове връзки, които се случват между деца и родители, но тук ще обърнем внимание на онези, свързани с природата и със семейството.

Независимо дали имате дете, което се нуждае от разходка с детска коричка, малко дете, което се радва да нагази в локвите или тийнейджър, който може да помогне в градината или с който ще направите поход в гората, уверете се, че вие и вашите деца излизате навън ежедневно. Сензорните преживявания на открито не могат да бъдат пресъздавани вътре и те играят важна роля в развитието на детето. Опитът на открито дава на децата толкова ясна представа за естествения свят – по-добре от която и да е книга.

Връзката родител-дете

В дома има много начини, чрез които може да обогатите или подобрите тези взаимоотношения:

  • Прекарвайте време заедно сред природата. Изсипете шепа зърно до мравуняк на горски мравки и ги наблюдавайте колко задружно ще пренесат всичко в своя дом, или покажете на детето си пролетните пъпки на дървото скрити под отронващите се есенни листа. Давайки му възможност да преживее тези „малки“ чудеса, вие ще възпитате у него любов към природата и ще запалите жаждата към опознаването и.
  • Разкажете истории на децата си породени от вашето въображение или случка от вашето детство, това ще бъде неповторимо интимно изживяване, което ще ви сближи още повече.
  • Наслаждавайте се на времето заедно с децата си. Поканете ги в кухнята, за да ви помогнат да готвите, слагате масата или разтребвате. Това може да бъде чудесно място за разказване на истории, споделяне или шеги. Създайте си ритуал за вечеря или съботно – неделни хранения – запалена свещ, благодарност за храната. Усещането за заедност  ще бъде това, което те ще помнят когато пораснат и ще могат да пренесат и в собствените си семейства.

Въображение

Един от най-големите дарове на валдорфското образование е неговият акцент върху най-чистата форма на игра: неструктурирана, спонтанна, самостоятелно мотивирана, с богато въображение, независима игра, където децата започнат свои собствени игри и дори измислят свои собствени правила.  Наред с ползите за въображението, този начин на игра дава възможност на децата да „преработят“ постъпващата до тях информация от ежедневието, и да я допуснат до своя детски свят, справяйки се така със стреса и тревожността.

Във валдорфските училища и детски градини, учителите разказват истории без визуални средства, за да помогнат на децата да упражнят способността си за изграждане на вътрешни образи. Има много начини, по които можете да подкрепите това и у дома.

Играчки

Играчката е нещо, в което детето ви инвестира ценно време и по този начин то учи. Правилната играчка може да научи детето ви да бъде грижовно, да бъде наблюдателно и съзнателно, да бъде внимателно, да дава правилна оценка на нещата, да обича. Положени в ръцете на детето ви, играчките са ключовете за това то да се научи да бъде благодарно, да цени красотата, да има чувство на мир и благоговение към живота във всичките му форми.

Дайте на малките си деца прости играчки, такива, за които деликатно да се полагат грижи и любов. Колкото по-малко реалистична е една играчка, толкова по-голям е нейният потенциал и толкова повече „работа“ дава тя за въображението на детето.

Във валдорфската педагогика по-скоро се говори за материали за игра, отколкото за завършените играчки, както ги познаваме ние в съвременния живот.

Естествените материали за игра, открити в природата, като камъчета, миди, пръчки, шишарки, кестени и др., както и специално подготвени парчета плат от различни естествени материи и разнообразни пастелни тонове и добре загладени дървени блокове са идеалните играчки за малки деца.

Изображения и метафори в ежедневието

Използвайте метафори и приказни образи, с които детето ви да се свърже. Ако искате да обърнете внимание на вашето малко дете да ходи изправено, може да се позовете на образа на цар или войник. Помогнете на детето ви да опознае заобикалящата го природа, чрез разказване на същностни истории за растенията, птиците, сезоните. Така то ще изгради живи образи на заобикалящата го природа, които ще разпалят въображението му, ще изградят гъвкаво мислене и ще подхранват състоянието на радост, любопитство и удивление, които са от съществено значение за процеса на учене.

Облекло

И накрая, но не и по важност, подходящото облеклото е предпоставка детето да се чувства комфортно, както сред природата така и по време на свободната игра. С чифт гумени ботуши и дрехи за дъжд или удобни обувки за тичане и катерене по дърветата, ще бъдете екипирани за предизвикателствата на всеки сезон и вид игра. Най-голямото щастие за едни детски обувки е да бъдат скъсани заради много игра. Дайте възможност детето ви да го преживее и това ще е най-хубавият подарък, който можете да му направите.

В допълнение към това има много други ценности, които родителите харесващи валдорфската педагогика дават на децата си чрез своето съзнателно създаване на грижовен домашен живот. Може би най-важното е да се обърнете към сътворяването на своето ежедневие със съзнание, че планирането на дейностите ви през деня е това, което позволява детето ви да разбере ценностите, които вашето семейство споделя. Уверете се, че тези ценности са видими за детето ви ежедневно.