Из „Духовните извори на християнските празници“- Чарлз Ковач

Към лекциите на Чарлз Ковач

Драги приятели,

„Философия на празниците“ е наша скромна рубрика, елемент на подтика ни да споделяме с Вас откъси от различна литература, подкрепяща родителите и учителите, пожелали Валдорфския мироглед в своите домове, занимални и класни стаи. Както и кратките истории на Георг Драйсих за четирите седмици на Адвента (очакване на Рождество), следващите ценни откъси са в превод с некомерсиална цел.

Празниците, дълбоко свързани с характера на сезона, обновяват нашето съзнание за ритмичните промени в хода на годината и подхранват връзката както на възрастния, така и на детето със света, в който то расте и с който се учи да се свързва.

За нас – възрастните, понякога може да бъде истински трудно да подготвим празник, подходящ за дете, защото често забравяме какво се случва в рамките на годишния кръговрат по време на празниците, когато така охотно си почиваме от работното ежедневие.

С откъсите от книга по лекции на Чарлз Ковач, които ще ви предложим преди дните Рождество, желаем да откликнем на търсенето на смисъла зад празниците с опита в областта на този валдорфски учител от втората половина на 20 век. В стремежа си да формира любов и отношение на своите ученици към сезоните и кръговрата на годината, той бива насърчен от родителите да им представи един дори по-задълбочен поглед.

Източник на материалите е сборникът с лекции на Чарлз Ковач, изнесени пред родители от училището „Рудолф Щайнер“ в Единбург – „Духовните извори на християнските празници“ (Charles Kovacs, ‘The Spiritual Background to the Christian Festivals’, paperback – June 1st, 2007)

Земните ритми в хода на годината могат да бъдат видени, например, в цикъла ден – нощ, в ритмичния ход на нарастване и намаляване на Луната, в годишния сезонен ритъм на промени. Чарлз Ковач говори на родителите за аспектите на годишните празници, отразяващи срещата на микрокосмическите човешки ритми с макрокосмическите ритми още от древни времена насам.

Приятно четене!

Екипът на www.waldorfbg.org