16.05.2020

Валдорфската педагогика в България

Валдорф в България – кауза, за която всяко усилие е ценно

За валдорфска педагогика в България започва да се чува още в началото на 90-те години, но тя много трудно си пробива път и преминава през множество перипетии. За разлика от други държави-членки на бившия социалистически лагер като Румъния, Русия, Украйна, където валдорфската педагогика навлиза още през 90-те години и още тогава започва създаването на училища и детски градини, в България първата официално лицензирана валдорфска детска градина „Златно зрънце“ е създадена 2007 г. и остава единствена до 2011-2012 г.

Едва в последното десетилетие може да се каже, че има развитие в посока създаване на нови валдорфски центрове, почти всички от които по един или друг начин тръгват или са преминали през „Златно зрънце“ – или родителите, или педагозите, или децата.

Към 2020 г., в София съществуват две официално лицензирани валдорфски детски градини – „Златно зрънце“ и лицензирана детска градина „Валдорф“ към валдорфското училище „Проф. Николай Райнов“, две под формата на родителски валдорфски кооперативи – „Смело сърце“ и „Градината на розите“, една занималня на половин ден – Арт център „НЕО Гея“, и още една детска занималня „Бабина Душица“ с инициатор Аглика Хучала прави първите си стъпки през 2020 г. Към момента в сайта на международните валдорфски институции фигурират единствено „Златно зрънце“ и училище „Проф. Николай Райнов“.

За момента на територията на цялата страна училище – „Проф. Николай Райнов“ е единственото лицензирано и по изискванията на Министерството на образованието и науката (МОН) в България, и според валдорфските критерии на Съюза на Свободните Валдорфски Училища.

***

Първите опити за запознаване на българската общественост с валдорфската педагогика започват след промените през 1989 г. Оттогава в продължение на близо 10 години фондация „Бъдно” с основатели Пламен Бараков и Невена Благоева работи за разпространение на педагогическите идеи на Рудолф Щайнер у нас и за обучението на български валдорфски педагози.

През 1998 г. възниква фондация „Деца на бъдещето” с председател д-р Калина Костова, една от целите на която е създаването на валдорфски детски градини. В София е обзаведена и подготвена за откриване детска градина, водена от Иглика Ангелова от Ст. Загора – първата обучена в Одеса българска валдорфска детска учителка, пожелала да остане и работи в България. За жалост градината не тръгва.

Доста българи се обучават междувременно в различни семинари по света за валдорфски педагози. Някои от тях се връщат в България, но не подемат инициатива за основаването на детски градини и училища.

След една много голяма и успешна конференция по валдорфска педгогика, проведена с международно участие и със съдействието на Гьоте Институт през 2000 г. в София, започват работа две инициативни групи – една в Стара Загора и една в София. В Стара Загора Алфия Тонева организира с подкрепата на холандската фондация „Хелиас” няколко въвеждащи семинара. Първите лектори на тези кратки семинари – Мариан Руст и Ян Нет – свързват живота си с българската валдорфска инициатива за години напред.

Група антропософи и участници в софийската инициатива основават през 2002 г. сдружение в обществена полза „Приятели на валдорфската педагогика” (СПВП), чиито основни конкретни цели са: разпространение на педагогиката на Рудолф Щайнер чрез публични лекции, беседи и други изяви, превод на литература, издаване на информационни материали, подготовка на валдорфски педагози, организиране на игрови групи и занимални за деца, привличане на родители в работата на тези групи, работа с институциите и създаване на първите валдорфски градини и училища в България. Основни носители на Сдружението през първите най-трудни години след основаването му са три жени: Светла Бисерова, Невена Благоева и Величка Йорданова, които години наред работят безкористно и безвъзмездно за осъществяването на желания от много хора идеал.

През есента на 2003 г. по покана на УС на СПВП на посещение в България идват Нана Гьобел и Михаел Цех – председатели на Freunde der Erziehungskunst R. Steiners e.V. (Приятели на педагогическото изкуство на Р. Щайнер) и IAO (Асоциация по валдорфска педагогика за Средна, Източна Европа и др. източни страни). Това са двете най-големи международни организации, съдействащи за обучение на валдорфски педагози, за основаване и по-нататъшно подпомагане на валдорфски детски градини и училища в десетки страни по целия свят.

На срещата присъства и Мехтелд Каман – представител на холандската фондация „Хелиас”. След разговори между тях и инициативите в София и Ст. Загора се взема решение за организирането на преквалификационен семинар за валдорфски педагози. В продължение на една година в двата града се провеждат 6 уводни курса, в които се включват над 150 човека. Група от около 50 човека от 7 различни града в България изявява желание за систематично обучение, затова от 2004 г. започва тригодишен семинар за детски учителки и за учители I – VIII клас. Семинарът приключва през лятото на 2007 г. с 25 дипломанти. Но пътят до там е много дълъг и труден.

С подкрепа на Холандското посолство чрез проект „Matra Kap“ през 2005 г. в кв. „Люлин”, СПВП организира двумесечна лятна занималня, в която група обучаващи се валдорфски педагози обгрижва близо 70 деца. Отзивите на родителите са изключително положителни. Работата по проекта продължава близо година и половина чрез съботно-неделни игрови групи с участието и на родителите, с публични лекции, издаването на информационни материали и др. Основната заслуга за проекта е на Рая Каназирева.

През последната семинарна година (2007) група детски учителки: Мирослава Вахрам, Гергана Димитрова, Анриета Далова заедно със завършилата валдорфски курс в Мадрид Теофана Манева и други сподвижници подготвят в ежеседмични срещи програмата за първата валдорфска детска градина в България. Те стават и първите валдорфски педагози у нас. Теофана Манева и Величка Йорданова като основни двигатели подготвят, подпомагани и от други приятели, всички останали условия. След дълго безрезултатно търсене на подходяща сграда Теофана убеждава семейството си да отдаде под наем на градината наследствена къща в кв. „Драгалевци”.

Така „Златно зрънце” отваря врати през есента на 2007 г. За възникването й допринасят с безвъзмездния си труд много, много хора, международни организации и спонсори от България. Работата започва само с три деца. След много изпитания и трудности градината се стабилизира и тъй като капацитетът й е запълнен, през 2009 г. се премества в по-голяма сграда, отново в кв. „Драгалевци”. Създава се и яслена група. Педагогическата колегия се увеличава с още двама човека, подготвени чрез работа в ателиета, периодични курсове и хоспитации. Всичко това е организирано от СПВП. Теофана Манева и останалите членове на тогавашния УС се грижат за решаването на безбройните проблеми, за да могат педагозите да работят възможно най-спокойно с децата и да помагат за обучаването на нови учители.

През м. септември 2011 г. залата за обучения към „Златно зрънце” се предоставя на основаното по инициатива на първите валдорфски родители училище „Проф. Николай Райнов”. Училището стартира с две деца и един преподавател – Силвия Василева (действащ преподавател и в момента) в наета класна стая, в единствената тогава валдорфска детска градина в София. Днес в училището, предучилищната група и школата по изкуства за най-малките, има над 80 деца, 8 основни учители и още близо 20 преподаватели по различните предмети и изкуства, като с всяка година броят се увеличава заради новоприетите първокласници.

От 2017 година, лицензът на училището е за средно образование – до 12 клас, като през учебната 2016/2017 година най-големите ученици се обучават в 7 клас. Дипломите, които децата получават са признати от МОН и българското законодателство. От 2016 г. училището има договор за лицензия със Съюза на свободните валдорфски училища (https://www.waldorfschule.de) и официалното право да ползва имената „Валдорф“ и „Рудолф Щайнер“.

От учебната 2017/2018 г. училището е включено в мрежата на иновативните училища на България. От 2019/2020 г. към училището има и лицензирана детска градина „Валдорф“, която предлага обучение за деца от 3 до 6 години, включително предучилищна група.

2012 г. детска градина „Златно зрънце“ се разширява и премества заедно с училището в кв. „Лозенец”. Поради разногласия между педагозите в градината и родителите в училището през 2013 г. тя се отделя и наема къща на съседната улица „Червена стена“, където се намира и в момента.

През пролетта на 2011 г. група родители създават детска градина “Слънчова премяна” в къща в Бояна на ул. Кумата. Учители са Мирослава Вахрам, Надя Радева и Ива Николова. През есента на 2012 г. детската градина се премества в освободената от “Златно зрънце” къща в Драгалевци на ул. 508. Малко по-късно детската градина получава лиценз за частна детска градина. През пролеттта на 2014 г. Мирослава напуска “Слънчова премяна”. Надя и Ива работят още една година и през лятото на 2015 г. “Слънчова премяна” затваря врати.

Септември 2016 г. Мирослава Вахрам създава Арт център „НЕО Гея“ – център за работа с изкуства в духа на валдорфската педагогика.

През есента на 2018 г. Надя Радева и Ива Николова, заедно с две семейства, създават валдорфски кооператив “Смело сърце” в къща във вилна зона “Американски колеж”. Постепенно се събират още семейства и кооперативът събира единайсет деца. През пролетта на 2020 г., с обявяването на извънредно положение в страната заради пандемия от корона-вирус, къщата на кооператива е частично освободена.

През 2018 г. след над 10 години отдаденост на валдорфската идея, водещите педагози на „Златно зрънце“ Гергана Димитрова и Анриета Далова, заедно с група от 15 семейства, които отписват децата си, напускат градината. Гергана се оттегля изцяло от педагогическата дейност. Анриета и Таня Вутова (учителка, завършила тригодишното обучение по валдорфска педагогика 2012-2015 г. в гр. Варна) с активните усилия и подкрепа на част от отделилите се родители сформират родителски кооператив „Градината на розите“. Той отваря врати през юни 2019 г. в кв. „Хладилника“.

От 2008 г. насам с подкрепата на Международната асоциация на валдорфските детски градини (IASWECE) сдружение ПВП организира ежегодно надграждащи семинари за работещите педагози, въвеждащи курсове за нови учители и родители, както и публични беседи, участия в предавания и други инициативи. Ръководител на това продължаващо обучение е Шейда Айсъл (Германия), която работи за валдорфската инициатива в България от 2004 г. насам и е ментор на „Златно зрънце”.

Валдорфски инициативи има не само в София, но и в Стара Загора (две), Варна, Пловдив, В. Търново, Казанлък. Също така има и хора, които използват в работата си методи на валдорфската педагогика в различни градове и по-малки населени места в България, като Смолян, с. Илинденци (община Благоевград) и др.

През 2012 г. е основано Сдружение „Валдорфска педагогика за деца, родители и учители“ – гр. Варна (ВПДРУ), в резултат на инициативата на учители, антропософи и родители от града в подкрепа на навлизането и утвърждаването на Валдофската педагогика в България. Сред основните му цели са и преводи на статии, книги и практчески материали по темата, както и издаване на валдорфска литература.

През есента на 2012 година Сдружението ВПДРУ – гр. Варна, по инициатива на Радослава Ангелова и Веселина Радкова, членове на Управителния съвет на Сдружението, организира второто за България тригодишно обучение по Валдорфска педагогика за учители, работещи с деца между 3 и 12-годишна възраст. За целта Сдружението активно си партнира отново с антропософската фондация „Stichting Helias“ в Холандия, привлякла за обучители и ментори преподаватели от Педагогическия колеж „Helicon“, Холандия. (фондация „Stichting Helias“ в Холандия е в основата и на първото тригодишно обучение в София през 2004-2007 г.). Основен ръководител, осъществил подбора на лекторите от Холандия, организацията, финансирането и подготовката на цялостната структура и подходи на варненското обучение е Мехтелд Каман – представител на холандската фондация „Хелиас”. Нейната отдаденост, прецизност и дълбока ангажираност съпътстват курсистите до самият му край през октомври 2015, въпреки тежкото й заболяване през последните 6 месеца на обучението. Мехтелд Каман напуска този свят на 25 октомври 2015 г., само два дни след връчването на дипломите на педагозите.

През 2014 г. във Варна отваря врати първият валдорфски кооператив „Слънчеви лъчи“. След обединяването му с друг варненски родителски кооператив и преименуването му в „Слънце засмяно“ той продължава да работи още няколко месеца, но през 2016 г. част от родителите се оттеглят и кооперативът е закрит.

От 2011 г. във Варна развива дейност Арт работилничка „Златни ръчички” на Дарина Вашева, а от 2019 г. започва работа и Арт клуб Титания със създател и водещ педагог Татяна Кирилова-Котари. И двете са завършили тригодишното обучение по валдорфска педагогика 2012-2015 г. в гр. Варна.

През 2012 г. поставя началото си „Сдружение за валдорфска детска градина и училище – Стара Загора“ като инициатива на родители, сред които водеща роля има семейството на Наталия Якимова-Дончева. Сдружението сменя няколко адреса – от къща на село в покрайнините на град Стара Загора, през централната част на града, където работи като детска школа „Изида“ – организираща занимания за деца и родители, до място в сградата на училището в с. Сърнево, намиращо се на 20 км от гр. Стара Загора в момента.

Друга валдорфска инициатива – Сдружение „Валдорфска педагогика“ (Ателие „Слънчогледи“), Стара Загора, е основано през юли 2012 г. Заниманията са целодневни и са подходящи за деца от 2 до 6 г.

През 2013 г. в гр. Пловдив започва дейност мобилното Валдорфско Ателие на валдорфските педагози от пловдивския „Клуб на приятелите на Валдорфската педагогика“. Всички те са част от тригодишното обучение по валдорфска педагогика 2012-2015 г. в гр. Варна.

Инициативи има и в други градове в страната.

В гр. Смолян от 10 години работи Арт-ателие „Сръчни ръчички“ за деца в две възрастови групи – от 3 до 7 г. и от 7 до 12 г. Основател и водещ преподавател е Миглена Улева, също част от тригодишното обучение за валдорфски учители във Варна. Миглена е завършила и тригодишен курс по антропософска лечебна педагогика и социална терапия.

През 2016 г. група родители и учители във Велико Търново създават ,,Сдружение за валдорфска детска градина и училище“.

През 2015 г. в края на второто тригодишно обучение за България Кристина Димова, Юлияна Янкова и Юлия Пъшкина създават в София инициативата „Даскало Творителница“ с цел практическо споделяне и реално преживяване на основните принципи и идеи на валдорфската педагогика с други действащи педагози в страната. До момента от името на инициативата са проведени лекции за родители и учители на различни теми в градовете Пловдив, Варна, Русе, Смолян, София през 2017, 2018 и 2019 г. Организирани са и три семинара – „Свобода и граници“, ноември 2018 г. (двудневен, в частна детска градина „Момо“), гр. София; „Здравословен ритъм чрез методите на валдорфската педагогика“ – февруари 2019 г. (двудневен, за Арт работилничка „Златни ръчички”), гр. Варна; и „Златен ключ“ за детскоградински учители – от 22 февруари до 7 април 2019 г. в гр. София. Срещите, лекциите и семинарите засега нямат статут на обучения, а са по-скоро просветителски, и за преминалите през тях не се издават сертификати от „Даскло Творителница“.

Двама педагози прилагат eлементи на валдорфската педагогика в стандартната си работа като начални учители в държавни училища. Това са Ваня Митинска и Дорина Василева.

Ваня Митинска е учител с много богат професионален опит, с отлични резултати в практиката й на начален учител и активна роля в създаването на едно от първите новаторски училища в България – 98 НУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Отдадеността й към валдорфската педагогика от появата й в България през 2004 г., усърдната й работа с децата, техните родители и с младите педагози, на които предава опита си, й спечелват любовта и признанието им. Заради нея родители, сменят квартала си на живеене, за да бъдат децата им в училището, където Ваня Митинска преподава.

Удостоена е с наградата „Учител на 2000 г.“ от Министерството на образованието. След пенсионирането си през 2016 г. Ваня Митинска се присъединява към екипа на валдорфското училище „Проф. Николай Райнов“ като педагогически директор за една година. От години тя провежда срещи всеки месец със заинтересовани педагози в София, на които споделя опита си и предава знания. Организира и води и занимания за деца.

Дорина Василева е с дългогодишни интереси към антропософските терапии и изкуства. Автор е на седем книги – антропософски изследвания, философска поезия и есеистика. Дипломната й работа в СУ „Кл.Охридски“ е в областта на Валдорфската педагогика.

Завършва тригодишно обучение по Антропософска лечебна педагогика и социална терапия като област от антропософски ориентираната медицина. В момента е начален учител в държавно училище и практикуващ терапевт в собствения си център „Изис-София“ – Антропософски път към здравословен живот. Организатор и лектор е в областта на Антропософски ориентираната медицина и терапии, както и автор на първия български сайт по „Антропософска медицина“.

***

От 2003 г. досега са организирани десетки тематични и общи семинари и ателиета, като всяка инициатива и организация се грижи да повишава мотивацията и знанията на учители и родители. Много такива обучения са организирани от СПВП, инициативите в Стара Загора, валдорфските детски градини, Варненското сдружение и др.

Величка Йорданова от СПВП е човекът, който през всичките тези години е поддържал официални контакти с международните организации по валдорфска педагогика, намирал е финансиране, организирал е хоспитации, публикувал е материали за валдорфските инициативи и за „Златно зрънце” (включително в международни специализирани издания), превеждал е на семинарите, както и педагогическа литература. От 2016 г. насам тя въвежда в тази дейност Аглика Хучала от УС на СПВП и Весела Еленкова от валдорфското училище, с които координират третото тригодишно обучение за предучилищни и училищни педагози с над 40 участници от цялата страна.

Повечето валдорфски инициативи поддържат свой кръг контакти и получават подкрепа от различни организации и личности от Германия, Холандия, Швейцария, Русия. Те никога не са били изолирани от световните тенденции и винаги са се осъзнавали като принадлежащи към световното валдорфско семейство.

От 2017 г. започна третото за страната тригодишно обучение по валдорфска педагогика с преподаватели от Германия, Швейцария, Франция и България. То отново е по инициатива на СПВП и на валдорфското училище „Николай Райнов“ и е подкрепяно и признато от IAO (Асоциация по валдорфска педагогика за Средна, Източна Европа и др. източни страни) и IASWECE (Международна асоциация за валдорфско предучилищно възпитание). Основен лектор е Кристоф Йохансен, който е и ментор на валдорфското училище в София „Проф. Николай Райнов“ от 2016 г. насам. (Предишният ментор на училището от 2011 до 2016 г. е Ян Нет, един от водещите лектори в първият тригодишен валдорфски семинар за България 2004-2007 г. и свързал името си завинаги с нашата страна.)

Последното тригодишното обучение трябва да приключи август 2020 г.

Автори: Юлияна Янкова, Величка Йорданова