Истории за светци

svetciТези истории, разказвани във втори клас на валдорфските училища, имат много специално място в учебния план, създаден от Рудолф Щайнер за първото училище в Щутгарт.

Те описват личности, живели изключително през първото хилядолетие и първите векове на второто хилядолетие. Въпреки че повечето истории са посветени на католически светци, не това е причината да бъдат включени в програмата. Това са светците, извършвали чудеса. Те са хора, които умеят да използват божествените етерни и астрални сили, с което променят елементите, говорят с животните, трансформират душите. Това е ключовият елемент във всички истории. По времето, в което са живели са били посети семената, даден е бил първоначалният образ на онова, което хората биха могли да развият в бъдеще, трансформирайки своите етерни и астрални тела. Тези истории намекват за съдбата, предопределена на човека. Тези раннохристиянски светци показват нещо, което не може да бъде открито в други времена и култури.

Във втори клас започва да се избистря темпераментът на детето. Тогава на учениците се разказват басни за животни. Този контраст с историите за светци е преднамерен – в душите се създава един вид махало, което се залюлява от качествата, които трябва да се трансформират към възможностите за трансформация.

Историите за светци са ценни именно заради духа на трансформацията. Той лекува и побеждава злото. Той е този, който говори на душите на учители и деца.