06.05.2020

Сдружение „Валдорфска педагогика за деца, родители и учители“ – Варна

варнаСдружение „Валдорфска педагогика за деца, родители и учители“ – гр. Варна, е основано през 2012 година в резултат на инициативата на учители, антропософи и родители от града в подкрепа на навлизането и утвърждаването на Валдофската педагогика в България.

Подготвителна година в търсене на съмишленици бележи началната дейност на инициативата. Между октомври 2011 и същия месец на 2012 година във Варна са осъществени  7 еднодневни семинарни работни срещи с лекции и изкуство (рисуване, пластициране и евритмия). В същия период са осъществени и два кратки семинара с въвеждащ характер – за учители и родители, с лектори – Валдорфски учители от Германия и Швейцария.

варнаПрез есента на 2012 година Сдружението стартира второто дотогава за България тригодишно обучение по Валдорфска педагогика за учители, работещи с деца между 3 и 12-годишна възраст. За целта Сдружението активно си партнира с антропософската фондация „Stichting Helias“ в Холандия, привлякла за обучители и ментори преподаватели от Педагогическия колеж „Helicon“, Холандия.

варнаСред нашите най-важни цели е заинтересованите обществени групи да имат възможности за запознаване с действителните принципи, стоящи зад подхода във Валдорфската педагогика. За целта семинарите, конференциите, работните ателиета и други, които осъществяваме, са предимно с участието на лектори от чужбина и България, които имат практически опит в областта на Валдорфската педагогика.

Ние сме група от обучени и продължаващи развитието си учители, антропософи и родители, готова да окаже методическа и друг вид подкрепа на инициативи за приложение на Валдорфската педагогика в група от деца или у дома, както и създаване на Валдорфски детски градини и училища във Варна и страната.

варнаВ пътя си към бъдещо училище и/или детска градина ние сме изминали множество последователни стъпки. Имаме мотивирани и добре обучени педагози, няколко малки инициативи – ателиета, и полагаме системи усилия за добър подбор, превод и издаване на материали и книги, които са значими по съдъжание издания в подкрепа на утвърждаването на Валдорфската педагогика в страната.

Ние сме част от Валдорфската общност в България.

варнаЗа връзка с нас: 0888515174 – В.Радкова

Сдружение „Валдорфска педагогика за деца, родители и учители“

гр. Варна, ул. „Генерал Киселов“ 5

Уебсайт: http://waldorfbg.org

Фейсбук група: Валдорфска педагогика – гр. Варна

Имейл адрес:

waldorfvarna@gmail.com,

waldorf_varna@abv.bg